(be)dienen vanuit (on)rust

Hoe was jouw vakantie? Was je vakantie wat je had verwacht of verliep het anders dan je had gedacht? We ervaren regelmatig dat het leven niet maakbaar is. We kunnen niet alles naar onze hand zetten, ons ideaalbeeld realiteit laten worden. We hebben te maken met veel verschillende factoren die invloed hebben op onze levensomstandigheden. Hieruit vloeit dan ook voort een nieuwe reeks over leren surfen op de golven van ons leven.

Hoe was jouw vakantie? Hoe was de schoolvakantie terwijl jij misschien aan het werk was? Hoe is de eerste schoolweek? Ervaar jij (opnieuw) druk, onrust? Het gevoel van alles te moeten? Weerstand tegen autoriteiten die je bepaalde regels opleggen om bijv. op tijd op je werk of bij school te zijn? Wat ging/gaat er fijn en waar ervaar jij dat er onrust, misschien wel boosheid of verdriet over is?

Onrust

Martha ervoer ook veel onrust. Ze was hard aan het werk. Ze vond dat ze haar gasten moest bedienen, maar deed dit niet geheel van harte. Ze was namelijk gefrustreerd dat Maria wel rustig bij de visite en aan Jezus voeten kon gaan zitten luisteren. Ze uit haar frustratie niet richting Maria maar uit haar verontwaardiging naar Jezus; Vindt U het helemaal niet erg dat mijn zus mij alleen het werk laat doen? Herken jij je hierin? Verontwaardiging, boosheid, maar dat je ten diepste jaloers bent op die ander?

Best deel

Ga jij naar God met hetgeen je zo lastig vindt? Martha klaagde over Maria en hoopte misschien dat Jezus haar spreekwoordelijk gezegd een schop onder haar kont zou geven om haar zus te gaan helpen. Maar Jezus keek Martha zelf liefdevol aan. Nee, niet naar Maria zoals ze had gehoopt. Jezus reageert dan ook nog eens geheel anders dan zij had verwacht: Martha, Martha, je bent bezorgd en maakt je druk over veel dingen. Maar één ding is nodig! Kijk maar naar Maria. Zij heeft het beste deel gekozen, het zitten aan Mijn voeten om onderwijs te ontvangen. Martha verlangde er zeer naar om Jezus woorden te horen, omdat ze niet wist wanneer ze Zijn woorden weer zou kunnen ontvangen. Zij stelde het zitten aan Zijn voeten tot prioriteit waarover Jezus zegt dat dit te doen niet van haar zal worden afgenomen.

Trek je maar eens terug in je binnenkamer en neem de tijd om jouw hart te legen bij God. Vraag maar om een eenvoudig, helder antwoord wat God belangrijk vindt en jij mag leren in jouw situatie. Misschien wel het zitten aan Zijn voeten om Hem prioriteit in jouw leven te geven? In … staat immers geschreven: heb God lief boven alles! Dan is het van belang om te leren Hem de prio te geven. Heere, leer mij U en Uw woorden het belangrijkste te vinden in mijn leven.

Hoe het hoort

Martha’s liefde om te dienen was een drang om te moeten dienen naar de maatstaven van de omgeving, hoe je een gast ‘’behoort’’ te ontvangen. In hun cultuur was het gewoon aan gasten een diversiteit aan eten aan te bieden en dat in overvloed. Hierop waren ze niet voorbereid omdat Jezus onverwachts kwam. Maar om die luxe is het Jezus helemaal niet te doen. Dienen is goed, maar het wordt zelfs zonde wanneer we het ten koste laten gaan van God te dienen en het zitten aan Zijn voeten om onze ziel te voeden. Onverwachts bezoek vraagt alleen om open handen en een leeg hart om de ander te horen en Zijn liefde door je heen te laten stromen. Of zit jouw hart te vol met bezorgdheid zoals Martha?

Ps. Ieder mens kent golven; kleine en/of grotere in haar leven. Wil je iemand laten weten dat je aan haar denkt en haar bemoedigen? Stuur de onderstaande link dan door. God wil door jou heen anderen tot zegen zijn! Laat je Zijn liefde doorstromen?