Perspectief; Trigger als leerschool 

Terugblikken

De feestdagen liggen voor ons. Misschien hoor je het op je werk; jaarafsluiting, terugblikken en vooruitzien, doelen stellen voor het komende jaar. Hoe voelt deze maand voor jou? Kijk je met een voldaan gevoel terug? Wat een zegen! Misschien valt deze maand je juist zwaar, word je geraakt in gemis, rouw; om een dierbare, je eigen gezondheid of die van een ander. Rouw is zo rauw. Het doet pijn. Net als golven komen en gaan deze gevoelens, grote en kleinere golven volgen elkaar op. Hoor je het? In gedachten hoor je de golven aan komen rollen. Er komt een grote golf aan, die nog hoger wordt (intens kan voelen) en dan ineens zich afrolt en zich uit laat rollen tot de vloedlijn (de emotie vloeit weg). 

Perspectief

Achter een emotie zit een trigger (een gebeurtenis, gedrag, een gezichtsuitdrukking, een opmerking of soms maar één woord van iemand). Hier mag je nieuwsgierig naar kijken: wat raakt me zo? Misschien vind je dit juist moeilijk. Je hebt het niet kunnen leren, omdat je het hebt gemist in de opvoeding; een luisterend oor, een arm rond je heen, iemand die alleen maar even naar je wilde luisteren wat je zo raakte. Toch kun jij het jezelf nog leren. Er is heling, herstel mogelijk! Jij zelf mag en kan gaan leren hoe je jezelf kunt geven wat je hebt gemist. Ben jij al nieuwsgierig hoe? Door nieuwsgierig te worden, word je pijn (je trigger) omgevormd naar een leerschool en kan je pijn zelfs tot zegen zijn. 

Leerschool

Je leven is een grote leerschool. Als foetus krijg je al veel mee van de buitenwereld. Je moeder maakt van alles mee en die emoties maken een beeld van hoe zij de wereld ervaart. Dit is het beeld waarmee jij als baby ter wereld kwam. Vanuit dat beeld zag je jouw ouders, de juf of meester en anderen in je directe omgeving dingen doen en communiceren. Ook hier heb je veel van geleerd en overgenomen. Handelingen en overtuigingen die helpend zijn, daarnaast zijn er ook die je tegenhouden om te groeien tot de persoon die je Schepper voor ogen heeft.  

Misschien ben jij in een sector gaan werken waarvan je ouders je hadden overtuigd dat je daar nooit zonder werk zou komen te zitten of goed betaald zou worden. Dat terwijl je heel iets anders had gewild of er misschien zelfs nooit bij stil hebt gestaan wat je zelf zou willen. Of heb je nooit een studie afgemaakt, omdat er werd gezegd dat je dom was. Overtuigingen die jij hebt meegekregen bepalen de richting van je leven. Welke overtuigingen heb jij meegekregen die niet helpend zijn? Wat zou je graag willen zeggen tegen jezelf i.p.v. die nare, niet helpende overtuiging?  

Mindset

Belangrijk is om in de leermodus te komen, om zo optimaal mogelijk te kunnen ontplooien in de leerschool van je leven. Heb jij een vaste mindset; het is zoals het is, ik zal er mee moeten dealen of een groeimindset; fouten zijn uitdagingen, die me laten zien waarin ik kan groeien. ik probeer het opnieuw. Zou je verder willen groeien? Eindelijk vrij zijn van al die belemmeringen en vanuit je hart (wat je Schepper in jou heeft gelegd qua eigenschappen en talenten en wie jij bent in Zijn ogen) leren leven? God wil juist zo graag die groeimindset; je talenten inzetten, vermeerderen en elkaar daarbij ondersteunen door elkaar tot een hand en voet te zijn! Bij God ben je namelijk nooit uitgeleerd. Iedere levensfase kent nieuwe uitdagingen 😊 Mijn inspanningen en inzet kunnen mij helpen verder te groeien. Wil jij graag anders? Dan zal jouw motivatie de motor zijn om te groeien, zoals gebed en Gods woord de wegwijzers zijn voor de weg die jij mag gaan. 

Juist door je kwetsbaar op te stellen over jouw uitdagingen (je triggers) ontstaat de verbinding waar de mensheid zó naar snakt, maar helaas weten/durven velen niet door eigen belemmeringen hoe dit vorm te geven.  

Vind jij het belangrijk jouw belemmerende overtuigingen komend jaar aan te gaan kijken en verder te groeien in vrijheid?  

Laten we voor dit nieuwe jaar biddend het voornemen hebben om ons hart en leven in overeenstemming te brengen met Zijn beeld en plan voor jouw leven en daarnaast onze naaste lief te hebben evenals jezelf. Dat is ook (durven) vragen en de tijd nemen voor de vraag: hoe gaat het met je?  

Afbeelding van Freepik