Levensveranderende uitnodiging

Je wordt uitgenodigd voor een gesprek. De datum, tijd, locatie worden bekend gemaakt, ondertekend met vriendelijke groet afzender.

De afzender roept een gevoel op. Het geeft gezonde nieuwsgierigheid wat die persoon te laten zien/vertellen heeft, blijdschap om iemand weer te zien of misschien wel het tegenovergestelde; angst voor wat je te wachten staat. Wantrouwen steekt de kop op. Zo ook bij Mefiboset. De golven van angst overspoelen zijn hart. Om zijn angst en uiteindelijk zijn houding naar de afzender van de uitnodiging (koning David) te kunnen begrijpen gaan we terug naar het verleden.

Ook jouw staan/houding in de wereld wordt gevormd door je verleden. Je houding die je aanneemt in situaties. Laten we eens kijken naar Mefiboset hoe hij is opgegroeid, wat hem heeft gevormd.

Verleden

Koning Saul was mijn opa. Ik begreep dat opa vaak vol zat met woede en angst en dit reageerde op David af. David speelde op de harp voor opa in de hoop dat hij tot rust zou komen. Mijn vader is al jong gesneuveld in de strijd. Ik was toen 5 jaar. We moesten vluchten en ben een stuk gedragen. Of ze moe werd of ergens over struikelde, ik weet het niet. We lagen ineens op de grond en ik had enorme pijn. Hierdoor ben ik kreupel geworden. We zijn terecht gekomen in Lódebar (een plaats van niets). Hier zorgt Machir voor me.

Heden

Nu ben ik kreupel. Dankbaar voor de opvang door Machir. Krijg ik de uitnodiging om bij de koning te komen! De angst stijgt. Waarom zou ik naar de koning moeten komen?! Hoe weet hij wie ik ben, waar ik woon… malen de gedachten door mijn hoofd. Zou koning David wraak willen nemen omdat ik hoor bij de familie van Koning Saul? Angst, wantrouwen krijgt de ruimte. Wat zou hij van mij willen? Ben ik veilig? Wat staat me te wachten?

Misschien herken je zijn houding van wantrouwen wel. Iemand hulp, praktisch, financieel of een luisterend oor niet durven aanvaarden uit angst voor een verborgen agenda. Angst dat iemand niet te vertrouwen is.

Wel logisch dat Mefiboset zo reageert. Hij zal vast wel eens mee geweest zijn op bezoek bij Opa Saul en zal de spanning van zijn vaders gezicht afgelezen hebben als ze er naar toe gingen of zijn vader na een bezoek weer thuis kwam. Sauls humeur was onvoorspelbaar. Zo was hij heel aardig en zo was hij een persoon waar de woede uitbarstte. Dat onvoorspelbare moet indruk hebben gemaakt op Jonathan maar ook op Mefiboset.

Misschien herken je wel zulke momenten in je eigen verleden waardoor je op je hoede bent. Je antennes uitsteekt om de omgeving te scannen hoe veilig het voor jou is. Of misschien komt het wel heel pijnlijk dichtbij dat jij zo onvoorspelbaar kunt zijn in je emoties. Misschien weet je een klein beetje wat de bron is geweest dat er nu voor zorgt dat je emotionele onvoorspelbare uitbarstingen hebt. Van teruggetrokken naar de maat is vol en boos worden kan binnen een minuut anders zijn. Verbale, emotionele of fysieke uitspattingen.

Of slaat het bij jou naar binnen, ook wel passief agressief genoemd. Je voelt de intensiteit maar je woorden blijven vlak of zelfs liefdevol, geduldig, maar je houding straalt zonder dat je bewust bent je woede uit. Misschien zeg je niks meer of trekt je zelfs terug ‘’in een hoekje’’. Zie je haar zitten? Het kleine meisje wat heel bang is en boos en niet meer weet hoe het uit die gevoelens kan komen? Je wil niemand pijn doen en kiest daarom voor deze manier, maar beiden leiden er toe dat je uit verbinding met de ander gaat en niet bereikbaar bent. Beiden willen anders, maar weten niet hoe!

Mefibosets antennes staan uit. Ze staan gevoelig afgesteld. Ze signaleren al snel iets als dreigend. Schiet daardoor snel in de paniek.

Herken jij je in Mefiboset of in Sauls gedrag?

Laten we dan nu gaan kijken naar een toekomst vol van hoop!

Toekomst

De toekomst is hetgeen je niet ziet. Je verleden beïnvloed hoe je naar je toekomst kijkt. Vol wantrouwen, vol angst, …? Wat staat me te wachten? Is er een God? Waarom is het dan zo gelopen? Zal er wraak worden genomen? Zal ik weer teleurgesteld raken? Veel vragen gaan door je hoofd.

En dan komt er net als bij Mefiboset een uitnodiging voor jou om je aan te melden bij The sun will rise. Er komen mensen op je pad. Ze worden gebracht op jouw levensweg om tot zegen te zijn. Maar je angst, wantrouwen, al je vragen gonzen door je hoofd. Overtuigingen komen om hoog dat je het niet waard zou zijn, herstel nooit mogelijk is, niemand je kan helpen, niemand je ooit zal begrijpen, …. Mefiboset is dat ook niet vreemd. Hij zegt zelfs over zichzelf dat hij een dode hond is.

Pas toen hij bij koning David aan was gekomen kon hij gaan horen en ervaren dat God door David heen Zijn zegen aan hem gaf. Hij kreeg de erfenis van opa Saul. Hij kon zelf niet werken en kreeg daarom knechten die voor hem het werk deden en mocht zelfs aan de tafel van de koning eten! David maakt zijn belofte waar die hij eens aan zijn vader Jonathan had gedaan.

Waar dus het wantrouwen door het verleden hem bang maakte is hij toch tot de koning gegaan waardoor de zegen van God door David heen tot Mefiboset kon stromen. Laat jij mensen toe om de zegen van God door hen heen tot jou te laten stromen? Het is begrijpelijk dat je voorzichtig bent. Dat was Mefiboset ook. Enige achterdocht, ogen en oren openen, opmerkzaam zijn wat de gezindheid van de ander is.

God wil ons in onze gebroken levensweg leren God voor het eerst of opnieuw te vertrouwen en met Hem het herstel aan te gaan. 3-voudig; God, jij en de gelovige. Een biddend proces waardoor God Zijn licht laat vallen op hetgeen nodig is en jou er ook in begeleidt om te kunnen herstellen. Een wonderlijk proces.

Door bij David te komen, kwam Mefibosets pijnlijke overtuiging naar boven; ik ben maar een dode hond. Deze wordt door God in het licht gebracht om herstel/genezing te kunnen geven. Het is pijnlijk, maar wordt nadien als een zegen gaan ervaren. De leugen wordt ontmanteld en Gods waarheid wordt omarmd.