Zaaien 1/4

Ieder leven is een vormingsproces. Het heeft tijd, warmte en zorg nodig om te kunnen groeien.

De boer heeft gezaaid op zijn land, meer kan hij op dat moment niet doen. God zorgt voor warmte en regen om te kunnen groeien. Als het aan water ontbreekt neemt de boer zijn verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor zijn akker, door water te geven. De wortels zelf, zullen het vocht op moeten nemen. Ook het onkruid zal hij moeten bestrijden door er met de schoffel doorheen te gaan en het onkruid te wieden.

Kort gezegd: De boer zaait, neemt zijn verantwoordelijkheid in het zorg dragen voor zijn akker, maar het is aan God welke zaadjes ontkiemen en vrucht gaan dragen.

Zo is het ook bij ons als mensen. Door de liefde tussen man en vrouw wordt het zaadje gezaaid. Het is aan God of het zaadje zich nestelt in de baarmoederwand van de moeder en uitgroeit tot een nieuw leven. Hier hebben wij, net als de boer, geen invloed op. De embryo heeft tijd nodig om te groeien tot de bevalling. Een periode wordt afgesloten, een nieuwe periode breekt aan. Zo groeien we van foetus -> baby -> peuter -> kleuter -> schoolkind -> puber -> jong volwassene -> volwassene -> bejaarde.

Een voorbeeld van een zaadje wat uit mag groeien in de babyfase. Een baby heeft handen gekregen om dingen mee vast leren te pakken. Ook ontdekt hij dat het met zijn voeten en benen zich voort kan bewegen waar het naar toe wil om verder te ontdekken. Dit lukte niet van de een op de andere dag. Het kostte tijd. Het ging stapje voor stapje. Met vallen en opstaan. Je gaf het hulp, als het kind het nodig had, moedigde aan en liet het ook weer zelf proberen.

Welk zaadje heeft God (de boer) in jouw hart geplant wat jij in deze fase van je leven verder mag gaan ontwikkelen met Hem? Iedere levensfase heeft zo zijn nieuwe uitdagingen. Ook in jou ligt er een zaadje wat je met Gods leiding, met hulp en aanmoediging van mensen die op je pad worden gebracht, boekjes, preken o.i.d. verder mag laten groeien. Dit is nodig zodat de vrucht zich verder kan ontwikkelen, zodat we het in kunnen zetten voor Hem. Voor Hem? Ja, om Hem hiermee te dienen en te eren! Misschien mag jij empathie ontwikkelen om zo een luisterend oor voor iemand te kunnen zijn. Of mag je leren grenzen stellen om zo een prettigere sfeer binnen je gezin te krijgen en zo een voorbeeld te zijn voor je kinderen in het moederschap. Of mag je leren beter naar je eigen lichaam te luisteren om zo je energie beter te kunnen verdelen? Hiermee laat je zien dat het goed is ook voor jezelf te zorgen. Mag je leren vallen en vertrouwen krijgen dat je ook weer met Hem op kunt staan. Misschien heb jij nog ideeën die beter bij jou aansluiten?

Welke stap kun je hierin vandaag al zetten? Vind je het moeilijk om een stapje te zetten, heb je het al meerdere keren geprobeerd? Ik wil graag een stukje met je meelopen in je proces om te zien wat jij nodig hebt om verder te gaan.

Onthoud maar bij vruchtdragen: de boer zaait, God geeft de wasdom. Dat is iets wat wij niet kunnen. God geeft de zon en regen op Zijn tijd en in de juiste mate. Neem jij ze aan om je verder te laten groeien? En vraag je biddend of Hij de regen en zon wil geven op je pad om verder te ontplooien naar Zijn plan?

Heere, ik geef mijn akker in Uw handen. Wilt U mij leren oog te krijgen hoe ik het best kan zorgdragen voor mijn akker. En leer mij met mildheid en geduld, naar mezelf en de ander, te wachten op wat U gaat bewerkstelligen. Opent U mijn ogen maar voor iedere ontwikkeling zodat ik met een dankbaar hart hier naar mag kijken. Ik leg (vul zelf maar aan waar jij nog controle vast houd en juist groei nodig hebt) in Uw handen. Wilt U mij Zelf maar laten zien welke weg ik hierin mag gaan. Zodat niet ik, maar U de touwtjes van mijn leven in handen hebt. U weet namelijk beter dan ik wat ik nodig heb, al denk ik dat vaak anders…