Groeien en bloeien 2/4

Het zaadje is gezaaid. Je merkt dat je stukje bij beetje, met vallen en opstaan, mag groeien. Een luier verschonen, je huis schoonmaken, koken, administratie, wassen, strijken enz. gaat je steeds makkelijker af. Ja, ook al ben je volwassen, je leert steeds weer nieuwe dingen. Zelfs als oma leer je nog van alles; loslaten van de opvoeding van je kleinkinderen, omgaan met het ouder worden, zoeken naar Gods plan voor deze fase van je leven. God heeft altijd wel iets te doen voor je wat past bij jouw mogelijkheden.

Je kijkt terug. Fases worden afgesloten, een nieuwe fase breekt weer aan. De ontwikkelingen gaan soms in een rap tempo wanneer het fijn voelt. Maar soms kun je ook met pijn en verdriet terug kijken. Wat een heftige tijd was dat. Of zelfs: het was en is nog een zware periode. Je had gehoopt dat je omstandigheden spoedig anders zouden zijn. Je leven nam een andere wending. Zou de zon ooit nog in mijn leven gaan schijnen? Zal ik ooit nog vrucht mogen dragen of een licht voor een ander mogen zijn?

Misschien ben je het zelf, of ken je iemand anders die in een dal zit. Het groeien en bloeien voelt niet als vanzelfsprekend. Mensen willen je aanmoedigen. Kom op, probeer het eens zus of zo… Je raakt nog meer ontmoedigd. Was het maar zo gemakkelijk. Ze begrijpen gewoon niet hoe het is om niet vooruit te komen. Het is voor velen lastig om te luisteren naar verdrietige, moeilijke verhalen en daarom willen ze je het liefst er zo snel mogelijk doorheen helpen.

Belangrijk is om de ander lief te hebben;

  • Alleen maar luisteren (80% van de tijd) en inleven hoe iemand zijn/haar leven ervaart
  • Het zijn niet de antwoorden die je geeft die het meest helpen, maar je volgehouden beschikbaarheid om te luisteren naar hun gevoelens en gedachten.
  • Minimaliseer de situatie/verlies niet
  • Laat OMA (oordeel, mening en adviezen) thuis en wees een OEN (sta Open voor de ander, wees Eerlijk in hetgeen je duidelijk wilt maken en wees Oprecht nieuwsgierig naar de ander)
  • Ga niet lopen wroeten of jouw gesprek (zaadje) zich ontkiemt. Het zaad wat gezaaid is, is erg kwetsbaar. Laat het lekker in de aarde zitten en zorg voor warmte (liefde en gebed) en water (voldoende voeding).

Heb je niemand die je deelgenoot durft te maken van je worstelingen of vind je het spannend om iets hiervan met anderen te delen? Ik wil er graag voor je zijn. Naar je luisteren, troosten, aanmoedigen en m.b.v. opdrachten in kaart brengen welke obstakels je nu ervaart en wat je belemmert.

Uiteindelijk krijg jijzelf/iemand weer ruimte en plezier om te ontdekken welke zaadjes (eigenschappen) God in hen en jou heeft gelegd. Door God bedacht, voor jou! Alle zaadjes, die je hebt en mag ontwikkelen passen bij de roeping die Hij voor jou heeft bedacht. Dit alles is met uiterste zorg door Hem samengesteld.

Mogen anderen meegenieten van jouw zaadje(s) die zich langzaam ontkiemen en stukje bij beetje groeien en gaan vruchtdragen? Mogen anderen jouw uniciteit zien? Wil jij je plek innemen waar jij jouw kwaliteiten voor hebt gekregen? Wat heb jij nodig om jezelf te laten zien i.p.v. onder de korenmaat te gaan zitten? Nee, je hoeft niet op een podium te gaan staan. Als God dat voor ogen heeft duwt Hij je niet nu al op het podium. Ook dit mag je stapje voor stapje leren. Wie ga jij vandaag deelgenoot laten zijn van jouw zaadje die je mag ontwikkelen?

Dank U Heere, dat U iedereen zo wonderlijk heeft gemaakt. Ieder met zijn eigen talenten. Wilt u die helpen tot bloei te brengen. Wilt U daarvoor de juiste mensen, bemoedigingen, woorden op mijn pad brengen en dat mijn hart opmerkzaam is wat Uw antwoord is. Dat ik steeds vaster mag gaan geloven en daaruit mag leven dat ik geliefd ben door U en U wilt dat ik mijn plek in het lichaam van Christus inneem.