Vakantietijd 

De laatste week voor de vakantie. Veel mama’s zijn druk met het afronden op het werk, klusjes op school, kinderfeestjes, schoonmaak, misschien al inpakken voor de vakantie. Kortom een rommelige week/weken. Door de drukte kunnen we vaak minder van elkaar verdragen. Als je dan denkt dat het alleen deze week is, dan hebben we het vaak mis. Na een periode van hard werken op school moeten kinderen vaak ook wennen aan het thuis zijn. Hun draai vinden in zichzelf meer vermaken i.p.v. in het ritme van school hun dag te vullen. 

De vakantie kan je enerzijds rust geven door niet steeds heen en weer naar school te gaan. Anderzijds is er de uitdaging voor eenieder om je draai te vinden met elkaar. 

Wat betekent vakantie voor jou? Vakantie is een tijd om uit te rusten van werk, vakantie is een tijd om een lekker boekje te lezen, vakantie is een tijd om iets te doen met de kinderen of individueel, vakantie is een tijd om te onthaasten, vakantie is een tijd om te klussen/hobbyen …

Zoals mijn missie luidt: zo opgeruimd mogelijk zijn om zo vanuit rust je kinderen te kunnen begeleiden in hun ontwikkeling.

Vind je dit lastig? Waar loop jij tegen aan als we het hebben over vanuit rust je kinderen kunnen begeleiden? Wat triggert jou waardoor je snel geïrriteerd bent of je juist terugtrekt? Het is waardevol om daar nu bij stil te staan. Om zicht te krijgen op hetgeen gebeurt, zodat je zelf de regie kunt nemen. Hierbij enkele vragen die je op weg kunnen helpen om stapjes te zetten tijdens de vakantie; Wat gebeurt er? Is het echt erg of is het gemakkelijk op te ruimen/lossen? Zo nee, wat zou jou en mogelijk daarmee ook de ander(en) helpen om te voorkomen dat je steeds opnieuw getriggert wordt? Sommige triggers zijn gemakkelijk op te lossen door enige structuur aan te brengen op een dag, per week een thema centraal te stellen n.a.v. De 7 eigenschappen van Happy kids (boek van Steven covey) waarin stap 1 ook is dat een kind zelf op zoek gaat naar wat het leuk vindt om te doen, na het ontbijt, lunch, avondeten klusjes/opruimtijd als gezin te organiseren. Wat een gezamenlijke verantwoordelijkheid geeft voor een fijn, opgeruimd huis, je elkaar kunt helpen, dankbaarheid uitspreekt naar elkaar, doorzettingsvermogen ontwikkelt tot je klaar bent en zo tijd over hebt om iets met elkaar te kunnen doen.

Het kan zijn dat het voor jou een uitdaging is om ruimte voor jezelf te nemen om op te laden. Waar laad jij van op? Welke momenten zouden voor jou ruimte geven om hetgeen te doen waar jij van oplaadt? Zijn dit alleen grote dingen door echt alleen te zijn? Dat is vaak tijdens een vakantie wat lastiger te realiseren en laat ook zien dat je het lastig vindt te genieten van de kleine momentjes; even een kofje koffie/thee in de zon, een stukje lezen in je dagboek, tijdschrift, mee kleuren/tekenen/kleien met de kids. Vaak zitten hier wat grotere thema’s achter die zich als overtuigingen in jouw gedachten hebben genesteld. Ik ben lui, ik ben een sloddervos, ik ben waardeloos, ik ben slecht, ik ben… Zo zijn er overtuigingen die jou belemmeren te realiseren van hetgeen je zo naar verlangt. Dit zorgt ervoor dat je van alles gaat doen om je enigszins waardevol te voelen of ben je zo bevroren/ontmoedigd waardoor er niks meer uit je handen komt.

Je leven is als een bol wol. Deze bestaat uit één lange draad. Maar tijdens je leven zijn er uitdagingen waarin je begeleiding van anderen nodig hebt. Helaas is die begeleiding niet altijd even helpend. Hierdoor ontstaan knopen in je levensdraad. Tijdens de vakantietijd kan dan ook zomaar ineens jouw eigen hart als die bol wol in de war worden gegooid. Het kan soms zelfs grappig zijn voor de ander om te zien hoe je getriggerd wordt, diep geraakt in zo’n knoop. Die kan dan wel oud zijn, maar voelt nog zó vers. Wanneer je dit herkent, zou ik je willen vragen om lief te zijn voor jezelf. Jezelf serieus te nemen en een schrijfboekje bij je te houden. Schrijf eens op wat er gebeurde; Denk hierbij aan een stripafbeelding/fotomoment. Wat is er te zien als je er een foto van zou maken; is het een blik, of is het een spreekwolkje wat je in kunt vullen? Schrijf dit direct op wanneer je er bewust van bent. Wat voel je? Boos, bang, verdrietig? Waar herinnert het je aan? 

Hiermee geef je gehoor aan het gewonde deel in jezelf wat regelmatig tijdens de opvoeding of in andere relaties wordt getriggerd. Dit gewonde deel mag gehoord en verzorgd worden. Daarom nodig ik je uit om na de vakantie er mee aan de slag te gaan. Het gewonde deel, ook wel het kwetsbare kind in jou mag gehoord, gesteund, getroost, aangemoedigd en begeleid worden in haar leerproces. Sommige dingen hebben we niet geleerd doordat onze ouders het ook niet hebben geleerd van hun ouders of door de omstandigheden tijdens jouw ontwikkelingsjaren. 

Dat zegt niet dat het moet blijven zoals het nu is. Jij mag zorgdragen voor jezelf om te kunnen herstellen en verder te groeien. Een leerzame en waardevolle reis die invloed heeft op alle relaties.

Gebruik jij deze vakantie om jouw levenreis voort te zetten? Door te oefenen de prioriteiten op de juiste plek te leggen? Probeer in ieder geval de juiste basisvoorwaarden in acht te nemen; voldoende slapen, drinken, eten en bewegen (om spanning er letterlijk uit te lopen/fietsen o.i.d.).  Deze zijn een voorwaarde om de andere uitdagingen van die dag beter aan te kunnen. 

Wanneer je weet dat er iets aan je auto mankeert ga je naar de garage. Uitstel kan leiden tot grote reparaties en onnodig hoge kosten. Zo is het ook met ons leven. Uitstel kan onnodig leiden tot burn-out, grote chaos in relaties e.d. Kom, boek alvast een afspraak als je allang al weet dat dit nodig is. Het is niet erg, het is juist goede zorg voor jezelf en je gezin.

Ik wens je een fijne vakantie, laat Gods prioriteiten jouw prioriteit worden ❤️

ps. vanaf 3 september ben ik weer beschikbaar voor gesprekken. In de tussentijd ben ik wel via de e-mail of het contactformulier te bereiken.